Kulinaria
Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(60)
Forma i typ
Książki
(60)
Publikacje popularnonaukowe
(27)
Poradniki i przewodniki
(24)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(7)
Proza
(3)
Poezja
(1)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
nieokreślona
(45)
dostępne
(14)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia Buk
(16)
Oddział dla dzieci Buk
(5)
Autor
Krzyżanek Joanna
(2)
Aleksandrowicz Julian (1908-1988)
(1)
Barecka Grażyna
(1)
Barecki Andrzej
(1)
Barowicz Tadeusz (1945- )
(1)
Bator Julita
(1)
Bober-Bruijn Grażyna
(1)
Bourdain Anthony (1956- )
(1)
Bourdain Anthony (1956-2018)
(1)
Brejnakowska Ewa
(1)
Bressanini Dario
(1)
Bryś Wojciech
(1)
Błaszczyn Maja
(1)
Błaszczyszyn Maja
(1)
Chmielewska Joanna
(1)
Cholewińska-Szkolik Aniela
(1)
Ciseł Marcin
(1)
Craig Caroline
(1)
Derkacz-Strybel Maria
(1)
Drasek-Kańska Malina
(1)
Dries Inge
(1)
Dries Jan
(1)
Duczyńska-Surmacz Renata
(1)
Durnowska Małgorzata
(1)
Ferdek Anna
(1)
Garbarczyk Małgorzata
(1)
Gonda Pavol
(1)
Gorecka-Opara Dorota (1953- )
(1)
Goździewicz Małgorzata
(1)
Gumowska Irena (1912-1991)
(1)
Hamilton Louise W
(1)
Jardhammar Kent
(1)
Jarzębowska Ewa
(1)
Jasnos Marzena
(1)
Kems Paul
(1)
Konieczny Jacek
(1)
Korczyńska Małgorzata
(1)
Kot Bogumił
(1)
Kołodziej Katarzyna
(1)
Krzakiewicz Agnieszka
(1)
Krzyżanek Joanna. Ignaś Ziółko gotuje!
(1)
Kwiecień Tomasz (1965- )
(1)
Makłowicz Robert (1963- )
(1)
Marczuk Weronika (1971- )
(1)
Markiewicz Alicja
(1)
Martin Pol
(1)
Mautino Beatrice
(1)
Maynard Moya
(1)
Mazur Maria
(1)
Mańkowski Jerzy
(1)
Meissner Elżbieta
(1)
Michalak Tomasz
(1)
Michalski Sue
(1)
Missing Sophie
(1)
Mock-Pike Rita
(1)
Mrozowicz Marek
(1)
Mróz Iwona
(1)
Musiałowska Dominika (dziennikarz)
(1)
Niedzielska Jagna
(1)
Nieżychowski Jerzy Jacek (1924-2009)
(1)
Olejniczak Katarzyna (pediatra)
(1)
Olszewska Urszula
(1)
Olszewska-Tracz Sylwia
(1)
Paruzel Kinga
(1)
Paszkowski Janek
(1)
Pałkiewicz Jacek Edward
(1)
Perepeczko Agnieszka (1942- )
(1)
Piekarczyk Anna. (dietetyk)
(1)
Procházka Luděk (1970- )
(1)
Próchniewicz Dorota
(1)
Puzio Małgorzata
(1)
Rabe Beate
(1)
Savill Antoinette
(1)
Schmedes Christa
(1)
Sirek Jozef
(1)
Skawran Katarzyna
(1)
Skoczylas Joanna
(1)
Smolińska Jadwiga
(1)
Spieler Marlena
(1)
Stanek-Gonera Aneta
(1)
Stefaniak Monika
(1)
Strzelecka Hanna
(1)
Stępień Teodor
(1)
Sutherland Neil
(1)
Szabłowski Witold (1980- )
(1)
Szloser Marta
(1)
Szwajewska Bożena
(1)
Szymanderska Hanna (1944-2014)
(1)
Tęcza Marta
(1)
Ulatowska Aleksandra
(1)
Uścińska Grażyna
(1)
Weydmann Ewa
(1)
Wieruszewska Gosia
(1)
Wieruszewska Joanna
(1)
Wieseń Beata
(1)
Wieseń Tomasz
(1)
Wiewiurka Zenon
(1)
Wojciechowska Ewa
(1)
Włodarska Joanna (dziennikarka)
(1)
Zaręba Andrzej (1964- )
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(10)
2010 - 2019
(23)
2000 - 2009
(14)
1990 - 1999
(12)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(37)
1989-2000
(8)
1901-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(59)
Język
polski
(58)
Odbiorca
6-8 lat
(4)
Dzieci
(4)
9-13 lat
(3)
Dorośli
(1)
Młodzież
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(34)
Literatura niemiecka
(4)
Literatura angielska
(3)
Literatura amerykańska
(2)
Literatura czeska
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Kucharstwo
(10)
Zdrowe odżywianie
(8)
Potrawy dietetyczne
(6)
Kucharze
(5)
Kultura stołu
(5)
Gotowanie
(4)
Koktajle
(3)
Kuchnia polska
(3)
Obyczaje i zwyczaje
(3)
Odżywianie
(3)
Surówki i sałatki
(3)
Warzywa
(3)
Zdrowe żywienie
(3)
Bourdain, Anthony (1956- )
(2)
Dieta bezglutenowa
(2)
Gospodarstwo domowe
(2)
Nakrycie i dekoracja stołu
(2)
Weganizm
(2)
Wegetarianizm
(2)
Żywność ekologiczna
(2)
Alergicy
(1)
Bliźnięta
(1)
Boże Narodzenie
(1)
Celebryci
(1)
Celiakia
(1)
Choroby ludzi
(1)
Ciasta
(1)
Dekoracja potraw
(1)
Dieta cukrzycowa
(1)
Dieta fleksitariańska
(1)
Dieta niskocholesterolowa
(1)
Dieta odchudzająca
(1)
Dieta witariańska
(1)
Dojrzewanie
(1)
Dynia
(1)
Ekologiczny styl życia
(1)
Gessler, Magda (1953- )
(1)
Gluten
(1)
Grzyby
(1)
Harry Potter (postać fikcyjna)
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
Insulinooporność
(1)
Kiszonki
(1)
Kobieta
(1)
Konsumpcja zrównoważona
(1)
Kosmetyki naturalne i organiczne
(1)
Kuchnia austriacka
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Kuchnia regionalna
(1)
Kuchnia sezonowa
(1)
Kuchnia ukraińska
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kuchnie świata
(1)
Kulinaria
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Obiad
(1)
Odporność
(1)
Ogrodnictwo
(1)
Ogórek
(1)
Ogórek kiszony
(1)
Otyłość dzieci i młodzieży
(1)
Pasztety i paszteciki
(1)
Pałkiewicz, Jacek (1942- )
(1)
Pieczywo
(1)
Pierniki
(1)
Pierogi i pierożki
(1)
Podróże dookoła świata
(1)
Polityka
(1)
Posiłki na wynos
(1)
Potrawy
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy z grilla
(1)
Przemysł owocowo-warzywny
(1)
Przepisy
(1)
Przetwory owocowo-warzywne
(1)
Przywódcy i głowy państw
(1)
Restauracje
(1)
Restauratorzy (gastronomia)
(1)
Rodzina
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Ryby
(1)
Rytm dobowy
(1)
Sery
(1)
Truskawka
(1)
Wódka DBN
(1)
Wędliny
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zielarstwo
(1)
Ziemiaństwo
(1)
Zupy
(1)
Śledź DBN
(1)
Żywność lokalna
(1)
Żywność transgeniczna
(1)
Temat: czas
1901-2000
(3)
1989-2000
(2)
1945-1989
(1)
Temat: miejsce
Polska
(2)
Rosja
(2)
Austria
(1)
Francja
(1)
Hiszpania
(1)
Japonia
(1)
Kambodża
(1)
Maroko
(1)
Meksyk
(1)
Portugalia
(1)
Stany Zjednoczone (USA)
(1)
Stany Zjednoczone (część zachodnia)
(1)
Toruń (woj. kujawsko-pomorskie ; okolice)
(1)
Ukraina
(1)
Wielka Brytania
(1)
Wietnam
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(31)
Przepisy kulinarne
(15)
Poradnik
(13)
Publikacja bogato ilustrowana
(9)
Opowiadania i nowele
(3)
Opracowanie
(2)
Pamiętniki i wspomnienia
(2)
Wydawnictwa dla dzieci
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Autobiografia
(1)
Broszura
(1)
Kolędy i pastorałki
(1)
Legendy i podania
(1)
Literatura dla dzieci
(1)
Literatura podróżnicza
(1)
Praca zbiorowa
(1)
Publicystyka
(1)
Relacja z podróży
(1)
Reportaż
(1)
Szkic literacki
(1)
Wydawnictwa dla dzieci i młodzieży
(1)
Wywiad dziennikarski
(1)
Dziedzina i ujęcie
Historia
(528)
Socjologia i społeczeństwo
(179)
Edukacja i pedagogika
(172)
Podróże i turystyka
(165)
Kultura i sztuka
(133)
Kulinaria
(60)
Biologia
(106)
Medycyna i zdrowie
(102)
Psychologia
(84)
Polityka, politologia, administracja publiczna
(74)
Rodzina, relacje międzyludzkie
(64)
Religia i duchowość
(61)
Hobby i czas wolny
(55)
Literaturoznawstwo
(55)
Kultura fizyczna i sport
(53)
Etnologia i antropologia kulturowa
(46)
Bezpieczeństwo i wojskowość
(45)
Geografia i nauki o Ziemi
(39)
Prawo i wymiar sprawiedliwości
(35)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(29)
Rozwój osobisty
(24)
Architektura i budownictwo
(23)
Fizyka i astronomia
(22)
Inżynieria i technika
(21)
Ochrona środowiska
(21)
Językoznawstwo
(20)
Styl życia, moda i uroda
(20)
Archeologia
(18)
Nauka i badania
(18)
Gospodarka, ekonomia, finanse
(17)
Dom i ogród
(14)
Transport i logistyka
(12)
Media i komunikacja społeczna
(11)
Rolnictwo i leśnictwo
(11)
Informatyka i technologie informacyjne
(9)
Praca, kariera, pieniądze
(8)
Bibliotekarstwo, archiwistyka, muzealnictwo
(6)
Filozofia i etyka
(6)
Chemia
(4)
Zarządzanie i marketing
(4)
Hobby,gry i zabawy
(3)
Historia i nauki pomocnicze
(2)
Etnografia i antropologia
(1)
Geografia świata
(1)
Książka obrazkowa
(1)
Matematyka
(1)
Muzyka i muzykologia
(1)
Obronność i bezpieczeństwo narodowe
(1)
Opieka nad zwierzętami
(1)
Praca,kariera,finanse,rozwój osobisty
(1)
Psychologia i zdrowie psychiczne
(1)
Socjologia i społeczeµstwo
(1)
Sport
(1)
Styl życia, moda, uroda
(1)
Turystyka i podróże
(1)
60 wyników Filtruj
Książka
W koszyku
Kuchnia i medycyna / Julian Aleksandrowicz, Irena Gumowska. - Wydanie 4. - Warszawa : "Watra", 1985. - 214, [2] stron : rysunki ; 22 cm.
Jak dzięki właściwemu odżywianiu zapobiegać kłopotom zdrowotnyma Jak jest zależność między występowaniem tzw. chorób cywilizacyjnych z zawartością witamin, mikroelementów i innych związków w codziennej dieciea Na te i inne pytania odpowiada ta właśnie książka.
Książka
W koszyku
Cholesterol jest zły i dobry, a to ile go krąży po naszym organizmie zależy głównie od tego, co jemy. Złe wyniki cholesterolowe grożą zawałem lub rozwojem choroby miażdżycowej. Dlatego należy uważać na pokarmy wysokokaloryczne, o nadmiernej ilości tłuszczu. W książce jest prawie 200 przepisów na przekąski, zupy, dania obiadowe mięsne lub rybne, desery i słodycze. Pyszności! A jak przyjemnie, że niegroźne dla zdrowia.
Książka
W koszyku
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
"Zamień chemię na jedzenie" Julity Bator to książka, w której autorka udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności oraz jakie naczynia będą najlepsze w kuchni. Dodatkowo podaje 81 różnych przepisów, które przywracają polskiej kuchni dawną, utraconą przed laty świetność. Na początku trzeba chcieć! Bo co to znaczy tak naprawdę zdrowo się odżywiać? Przede wszystkim pozbyć się z jadłospisu rzeczy w postaci chemicznych dodatków, które są szkodliwe dla zdrowia. Wszystkie takie „dodatki” znajdziemy w batonach, słodzikach, wzmacniaczach smaku, aromatach, a nawet w zwykłych płatkach śniadaniowych. Jeśli zjemy jedną taką rzecz to organizm potrafi sobie z tym poradzić. Ale co się stanie, gdy zjemy kilkanaście takich rzeczy? Otóż niszczą zdrowie bezpowrotnie! Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a niektórzy nawet twierdzą, że być może także zespołu ADHD. Autorka w swojej książce stara się ustrzec czytelników przed złym odżywianiem i podpowiada co jeść, aby unikać chemii.
Brak okładki
Książka
Książka
W koszyku
Forma i typ
Przynależność kulturowa
Dziedzina i ujęcie
Prosty zestaw surówek i sałatek z ozmaitych warzyw i owoców.
Książka
W koszyku
Dieta życia : zima / Maja Błaszczyszyn. - Warszawa : "Spar", 1992 - 58 stron: fotografie kolorowe ; 20 cm.
Książka kucharska z podziałem na pory roku, przepisy oparte na diecie rozdzielnej.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pierwsza książka autorstwa Grażyny Bober-Bruijn z pięknymi fotografiami Gosi Wieruszewskiej. Znalazło się w niej ponad 100 przepisów na proste potrawy bezglutenowe zilustrowane ok. 400 zdjęciami i rysunkami. Przepisy zostały dobrane tak, aby sprawdziły się podczas rodzinnego przygotowywania dań i zachęcały do własnych poszukiwań kulinarnych.
Książka
W koszyku
Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy - lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią ("zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników"). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.
Książka
W koszyku
Anthony Bourdain, szczery do bólu szef kuchni i obdarzony niecodziennym poczuciem humoru podróżnik, rzuca się na ekstremalne potrawy światowej kuchni. Gwarantowany: soczysty język, pikantne portrety i ciekawostki godne outsidera w czapce kucharskiej. Anthony Bourdain to marka sama w sobie. Znany z telewizyjnego cyklu programów kulinarnych, w których w co najmniej bezpośredni sposób przedstawia wszystko, co zjeść należy, i to, czego spożywać absolutnie się nie powinno, napisał pamiętnik ze swoich kulinarnych podróży. Książka szybko pojawiła się na liście bestsellerów "New York Timesa" oraz zdobyła tytuł 2002 Food Book of the Year, nadawany przez British Guild of Food Writers, a sam autor ugruntował sławę jednego z najciekawszych szefów kuchni. W "Świecie od kuchni" Tony Bourdain w znamienny dla siebie energetyzujący sposób otwiera przed Czytelnikiem drzwi najbardziej zaskakujących restauracji świata i opisuje najdziwaczniejsze, często przerażające potrawy. W czasie tej podróży dociera m.in. do Kambodży, Portugalii, Japonii, Wietnamu, Rosji, Francji, Wielkiej Brytanii, Meksyku i wschodniego wybrzeża USA.
Książka
W koszyku
„Naturalne” odżywianie to cel prawdziwego wyścigu, w którym od lat biorą udział dietetycy, celebryci, media i my sami. Jednak nasze poglądy w tej kwestii wcale nie są ugruntowane. Niepokojeni i zdezorientowani coraz to nowymi alarmami pojawiającymi się w mediach na temat szkodliwości kolejnych składników, utwierdziliśmy się w przekonaniu, że „manipulowanie” żywnością to największe zło, zapominając, iż rośliny ulepszamy od początków rolnictwa. Na czym opieramy pewność, że pomarańczowy to naturalny kolor marchewki? Albo ryż, po który sięgamy w sklepie, jest naprawdę ekologiczny? Czy istnieje coś takiego jak „nadwrażliwość na gluten”?
Aby sprawdzić jakość oraz pochodzenie tego, co trafia na nasz talerz, i rozwiać liczne wątpliwości autorzy - włoscy naukowcy: chemik i biotechnolożka znana z bestsellerowego poradnika "Bez parabenów : jak bronić się przed kosmetycznymi oszustwami i mądrze dbać o urodę" - opisują historię pokarmów, analizują dowody zgromadzone przez badaczy i wsłuchują się w prastarą mądrość rolników. Dzięki ich pełnemu pasji spojrzeniu oraz rzetelnym objaśnieniom możemy wreszcie dokonać świadomego wyboru jako konsumenci, bez obaw, że działamy „przeciw naturze”.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Niech nikt nie spodziewa się rzetelnych, porządnych przepisów ani też informacji, jak się na przykład piecze chleb. Nikt mnie nigdy nie nauczył gotować. Nie spędzam połowy życia w kuchni, nie mam na to czasu. Mam wyłącznie doświadczenia własne i cudze oraz jakieś coś tam w genach, bo moja matka gotowała znakomicie. A skoro mowa tu jest wyłącznie o żarciu, to niby jak to ma się nazywać? Poniekąd książka kucharska, nie? ze wstępu autorki.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci Buk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Prawidłowe zestawienie pokarmów polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie pokarmy. I nie jest prawdą że w znaczny sposób ograniczamy przez to możliwość wyboru. Komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W dzisiejszych czasach wielu ludzi cierpi na wzdęcia, zgagę, uczucie pełni w żołądku i jelitach, alergie pokarmowe, otyłość i dolegliwości jelitowe. Niestety rzadko kto uświadamia sobie, że główną przyczyną takiego stanu rzeczy jest nieprawidłowe łączenie ze sobą różnych pokarmów. Odżywianie wiąże się z tradycjami i nawykami. Jemy chleb z serem, mięso z ziemniakami, ryż z groszkiem, słodki deser, owoce po głównym posiłku. Nawet w kręgach dietetyków, przywiązujących wielką wagę do prawidłowego odżywania, rzadko kiedy uwzględnia się prawidłowe zestawianie pokarmów, które polega na tym, że podczas jednego posiłku spożywamy wyłącznie pasujące do siebie produkty. I nie jest prawdą, że znacznie ograniczamy przez to możliwość wyboru. Po prostu komponując posiłek musimy dokonać właściwego wyboru, uwzględniając procesy zachodzące w ludzkim systemie trawiennym. W pierwszej chwili brzmi to nieco niewiarygodnie. Jeśli jednak raz zapoznamy się z koncepcją właściwego łączenia pokarmów, to będziemy potrafili posługiwać się jej zasadami bez żadnych kłopotów. Zasady te są tak proste i oczywiste, że prawidłowe odżywanie przychodzi bez trudu.
Książka
W koszyku
Gotuj razem z dzieckiem : domowa szkoła gotowania / redakcja Małgorzata Durnowska. - Poznań : Olimp Media, copyright 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Dzieci uwielbiają pomagać w gotowaniu! A że przy okazji kuchnia wygląda, jakby przeszedł przez nią tajfun? Nie szkodzi. Ważne, że zabawa jest przednia i małe buzie są uśmiechnięte od ucha do ucha. Każdy przepis został rozpisany na role – trudniejsze zadania przeznaczamy dla rodzica, łatwiejsze – dla dziecka. Dzięki temu od razu wiadomo, jak zorganizować wspólną pracę w kuchni.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 641 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Kilkadziesiąt przepisów na wyjątkowe dania z warzy: oryginalny mariaż odważnie dobranych smaków nadziewanych warzyw, ciasta warzywne, które idealnie pasują do wyszukanych aperitifów, warzywa w foremkach - małe warzywne rzeźby, wyszukane i subtelne, warzywa smażone, których smakowitości nie można się oprzeć, łatwe, choć finezyjne sałatki dobre na każdą okazję. Ponadto precyzyjne wskazówki dotyczace czasu gotowania i stopnia trudności przygotowania oraz propozycje doboru najodpowiedniejszego wina.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Buk
Książka niedostępna - w opracowaniu: sygn. 641 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Cecylka Knedelek)
Wszyscy zjadacze truskawek i miłośnicy przygód Cecylki Knedelek wpadną w truskawkowy zachwyt! Ta książeczka jest wyjątkowa, ponieważ opowiada niezwykłą truskawkową przygodę mieszkańców Starego Knedelkowa i proponuje mnóstwo kulinarnych przepisów na truskawkowe łakocie. Opis ze strony: www.miastodzieci.pl
Książka
W koszyku
Przygoda w warzywniaku / Joanna Krzyżanek ; [ilustracje Zenon Wiewiurka]. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2018. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko gotuje! / Joanna Krzyżanek)
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Oddział dla dzieci Buk
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Op (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej